måndag 15 juni 2009

Om den teologiska utbildningen...

Fem stycken riktigt starka profiler inom frikyrkligheten har valt att tillsammans skriva en artikel i Dagen som ett slags svar till högskoleverkets kritik beträffande den teologiska utbildningen. Som jag förstår det verkar dessa fem personer vilja arbeta för en god teologisk utbildning på en klar konfessionell grund. Som avslutning skriver de: "Det är dags att sluta huka oss för den statliga styrningen och göra upp med en liberalteologisk inriktning som allvarligt har urholkat både prästers och pastorers trosliv och församlingarnas andliga liv."

Ack så sant. I takt med bibelkritiken på de statliga universiteten har en stark sekularisering av kyrkans präster och lekfolk skett. Detta kommer särskilt till uttryck i prästers ständiga acceptans mot sådant som Bibeln på ett tydligt sätt faktiskt förbjuder. Naturligtvis ska vi vara tålmodiga och ödmjuka när det gäller syndare. Men det får inte gå över i en ständig acceptans. Då frångår vi Guds Ord.

Det är dags att göra upp med liberalteologin och Bibelkritiken. Det är dags att göra upp med präster urholkade trosliv. Därigenom ser vi något ofrånkomligt: kyrka och stat måste skiljas åt även när det gäller utbildningen. Uppenbart är det en fara i att låta staten utbilda församlingstjänare - präster och diakoner. Genom att acceptera en sådan utbildning låter kyrkan sig styras av staten - något Jesus förbjuder.

Det finns goda och vettiga alternativ i Sverige. Hit kan exempelvis nämnas Församlingsfakulteten i Göteborg (FFG), vilken bedriver ett bra teologiskt och vetenskapligt arbete - på en kristen grund. Dessutom har densamma, för några veckor sedan, fått ett ackrediteringssystem. Att inte Svenska kyrkan går in och stöder FFG kan jag inte förstå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar