lördag 6 juni 2009

Treenigheten

Någon har sagt "Om du förstår är det inte från Gud". Det säger något när det gäller vårt förhållande till Gud. Gud är outrannsaklig och ogreppbar. Han är större än vad vi kan ana. Detta kan sammanfattas i orden "Deus semper major est" - "Gud är alltid större".

I Bibeln möter Gud sina människor som tre olika personer. Som Fadern (skaparen och upprätthållaren), som Sonen (frälsaren och räddaren) samt Den Helige Anden (skapar tron i våra hjärtan, som behåller oss i vår tro och som hjälper oss i vårt liv som kristna).

Treenigheten är svår att greppa. Den är omöjlig att helt och hållet greppa och förstå. Gud är en Gud i tre personer och tre personer i en Gudom. Olika bilder som har sina egna fel och brister har använts för att hjälpa oss att förstå. Vattnet som kan finnas i tre olika former - flytande, fast och som ånga - men som ändå bara är ett ända väsen. Bilden har inte som uppgift nagla in oss i en fast och bestämd syn på Gud. Bilden vill leda oss in att lära känna den Guden som vi här och nu kan erfara - i hans eget Ord. I Bibeln talar Gud till oss. Våga tro på det.

Till sist. När vi möter treenigheten och andra ting som är svåra att förstå så kan vi vara tacksamma. För då är inte Gud och hans Ord en produkt av människans vanmakt och oro. Då är inte tron något logiskt och mänskligt utan har sin grund i något övernaturligt - Gud själv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar