torsdag 18 juni 2009

Om SSPX

På Dagen läser jag att SSPX kommer att fortsätta viga präster. Datum verkar vara fastslaget till den 27 juni. Detta är något som den romerska kyrkan bestämt vänder sig emot genom att förklara den för illegitim. Se artikel

SSPX väckte starka känslor bland människor när en av dess biskopar (biskop Wiliamsson) i en intervju förnekade förintelsen. Ett klart och tydligt historiskt faktum. Detta är något som är brottsligt i Tyskland (där intervjun skedde). Intervjun sändes sedermera i Svt:s Uppdrag granskning.

Något som också väckte vrede hos många kristna var det faktum att Svenska kyrkan har upplåtit sina kyrkolokaler åt denna rörelse. Och jag håller med om att det är totalt fel. Men varför överhuvudtaget upplåta kyrkolokaler åt den romerska kyrkan? Och om man ska upplåta kyrkolokaler åt den romerska kyrkan - varför inte upplåta till andra grupper, såsom Missionsprovinsen? Missionsprovinsen står för en god lära och en stark kärlek. Dessutom tar man å det starkaste avstånd från högerextremism. Detta visar den här artikeln.

Kanske tänker några att SSPX är en liten missnöjd minoritet som inte kommer att finnas kvar så länge till. Men så är det inte. Det finns tvärtom flera miljoner anhängare till denna rörelse. Och förmodligen kommer antalet medlemmar öka. Naturligtvis kan det finnas många anledningar till detta - men en av de främsta anledningarna skulle jag tro är liberalismen som råder i många kyrkor. Detta ständiga anpassande till tiden skadar oss ofta och leder splittring. Därav söker sig många till en sådan extrem grupp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar