tisdag 9 juni 2009

Nedslag i SvK

Undertecknad är väldigt orolig för den framtida situationen i SvK. I ett av Svenska kyrkans stift, Växjö stift, planeras för ett präst- och diakonmöte. Jag är inte helt säker på hur det kommer se ut men en sak är i alla fall klar: en av dagarna kommer handla om människovärdet - med stark inriktning mot HBT-frågor (HBT=Homo- Bi och Transsexualitet). Som föreläsare kommer en professor ifrån Lund som är "kunnig" i ämnet.

Projektet är dömt att vara fel. Mycket talar för att man, på präst- och diakonmötet, kommer att söka sig bort från vad Gud i sitt Ord faktiskt lär. Bibeln är inte det minsta otydlig om homosexualitet. Bibeln lär klart och tydligt att Gud har skapat människan till man och kvinna och att homosexualitet är fel. Hetrosexualiteten är en norm både i Gamla och Nya testamentet. En så tydlig norm kan inte bara suddas ut för att den inte passar ett antal människor idag.

Har vi då rätt att kränka och förnedra homosexuella? Bibeln är också klar över denna frågan. Vi äger ingen rätt att kränka, förnedra eller trakassera homosexuella fysiskt eller verbalt. Vår plikt som medmänniskor är att älska dem och visa dem på nådens och kärlekens väg som Bibeln också vittnar om. Därför måste vi, som kristna och medmänniskor, vända oss bort från dem som kränker människor.

Vi skall älska homosexuella människor - liksom vi är skyldiga att älska alla människor. Men vi får inte ge avkall på vår tro att homosexualitet faktiskt är synd.

Tillbaka till präst- och diakonmötet. Naturligtvis är det en fråga som måste diskuteras i denna tid då det är en realitet med samkönade äktenskap. Men det känns som att man bara öppnar upp för en felaktig förståelse av frågan. Man kallar föreläsare som redan på förhand tar avstånd från Bibeln sanning i den här frågan. Trots att det finns goda teologer som har gedigna kunskaper och som kommer fram till en helt annan slutsats.

Växjö stift är ett stift med starka fromhetsinriktningar. Gammalkyrkligheten finns representerad i Kronobergs län och högkyrkligheten finns starkt representerad i Kalmar län. I Jönköpingstrakten är frikyrkligheten och det lågkyrkliga idealet starkt. I Växjö stift finns en stor andel kvinnoprästmotståndare och motståndare till samkönade äktenskap. Detta i kombinationen till stiftets präst- och diakonmöte kommer att leda till en ökad splittring.

Dag Sandahl skriver i sin blogg om detta ämnet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar